Andullatietherapie - Kinesitherapie Peter Van Ryckeghem

Kinesitherapie
Peter Van Ryckeghem
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Andullatietherapie

Specialisaties


Nieuwe behandelmethode in de fysiotherapiepraktijk

Een betrekkelijk nieuw fenomeen bij fysiotherapeuten is de andullatietherapie, die voor de behandeling van een breed scala aan pijnklachten kan worden ingezet. Werd het voorheen in Nederland vrijwel uitsluitend gebruikt als (meestal) herstel- of nabehandeling voor sporters, tegenwoordig is de therapie voor meer mensen beschikbaar. En wordt steeds populairder, hetgeen ik uit eigen ervaring kan beamen. Het is nu zelfs mogelijk het apparaat zelf aan te schaffen en de therapie thuis toe te passen.


Wat is andullatietherapie?
Andullatietherapie is een therapie, die is gebaseerd op variërende frequenties van trillingen, gecombineerd met warmte van infrarode straling, waardoor diverse pijnklachten van spieren en skelet kunnen verminderen. Inmiddels is gebleken, dat de therapie ingeval van langdurige, chronische aandoeningen bij 84% van de patiënten tot een vermindering of verzachting van de pijnklachten leidde.
De therapie werd een tiental jaren geleden ontwikkeld door de Duitse firma HHP, die er het patent op heeft. Na jaren van onderzoek en ontwikkeling slaagde men erin een instelbare, vibrerende matras te maken, die veel pijnklachten verminderde, draagbaar maakte of zelfs geheel deed verdwijnen. Inmiddels heeft HHP vestigingen in diverse Europese landen. Uitgebreid onderzoek naar de resultaten van de therapie hebben geleid tot een positief oordeel van Europese en buitenlandse instanties (naast Europa onder andere in China, Canada, Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland), ook over de veiligheid van het gebruik van de matras thuis.

Hoe werkt andullatietherapie?
De andullatiematras, waarop men gaat liggen, geeft gedurende 15 of 30 minuten een programma van wisselende, pulserende trillingen, gecombineerd met de warmte van een ingebouwde infrarood lamp. Het apparaat kent een twintigtal programma's, waarbij verschillende delen van het lichaam sterker of minder sterk worden behandeld. Hoewel het hele lichaam de trillingen zal ervaren, richt een specifiek programma zich dus vooral op een specifiek lichaamsdeel, zoals bijvoorbeeld de onderrug of de schouders en nek, een en ander afhankelijk van de aard en plaats van de klachten.De infrarood warmte en trillingen of vibraties worden door alle cellen in het menselijk lichaam ervaren, maar elk orgaan of spierweefsel zal er op een eigen manier op reageren. In het algemeen stimuleren de trillingen de doorbloeding van het lichaam tot zelfs in de kleinste aderen, de haarvaten, waardoor ook de afvoer van afvalstoffen (melkzuren) door het bloed wordt bevorderd.
Verder moeten de spieren lichtjes samentrekken om de trillingen op te vangen. Ook dit bevordert de doorbloeding van de weefsels en de afvoer van afvalstoffen. De infrarood warmte verzacht verkrampte spieren en vermindert pijn en ontstekingen. Dit zijn dan ook de belangrijkste redenen waarom sporters er na een krachtsinspanning graag gebruik van maken: om blessures te verzachten en spierpijn te voorkomen.

Voor ons beendergestel is de reactie weer anders, maar niet minder positief: de verbeterde doorbloeding vermindert botontkalking (osteoporose) en bevordert de minerale structuur van het gebeente. Reden waarom de therapie al geruime tijd breed wordt ingezet voor uit de ruimte terugkerende astronauten en kosmonauten (de staat van gewichtsloosheid verergert namelijk botontkalking).

In de hersenen vindt een ander positief effect plaats: de trillingen stimuleren de afgifte van endorfinen en hormonen, waardoor men zich na de therapie heerlijk ontspannen voelt.

Voor welke klachten is andullatietherapie bedoeld?
De programma's van de andullatiematras zijn in de eerste plaats afgestemd op algeheel welbevinden en verlichting van spanning en pijnklachten. Daarnaast is in wetenschappelijk onderzoek inmiddels vast komen te staan, dat de therapie een gunstig effect heeft bij:
Chronische (lage) rugpijn
Botontkalking
Pijnlijke gewrichten
Pijnlijke en/of zwakke spieren
Overspanning van de spieren
Neurologische aandoeningen
Sportprestaties
Menopauze.
Dat de warmte en trillingen nog een tijd in het lichaam nawerken en uiteindelijk ook een positieve werking hebben op andere aandoeningen (zoals bijvoorbeeld artrose, reuma, migraine, hernia, fibromyalgie, diabetes, CVS) is al wel bij een aantal patiënten gebleken, maar nog niet voldoende onderzocht. Niettemin, zou het voor patiënten van deze ziekten misschien wel eens de moeite waard kunnen zijn om de therapie toch eens te proberen. 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu